Πρέπει να μπει φρένο στην αδήλωτη εργασία, στις μειώσεις μισθών και στην απληστία των εργοδοτών

Μίνι συνέντευξη μου στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ  
«Η σημαντικότερη πληγή της αγοράς εργασίας είναι η αδήλωτη εργασία και η διαμόρφωση, από μια μερίδα εργοδοτών, μιαs κουλτούρας εκμετάλλευσης και ευκαιριακής δυνατότητας αύξησης του κέρδους. 
Σίγουρα κανείς δεν μπορεί να μη σεβαστεί την αδυναμία ορισμένων επιχειρήσεων να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές υποχρεώσεις τους, αλλά τα στοιχεία που συγκεντρώνω δείχνουν ότι εκεί που υπάρχει πραγματικό πρόβλημα υπάρχει και μεγαλύτερη προσπάθεια συνέπειας.
Οι εργοδότες αξιοποιούν όλες τις δυνατότητες που τους δίνουν πλέον οι νόμοι για να μειώσουν τους μισθούς. Σίγουρα οι ατομικές συμβάσεις εργασίας, απεκδυόμενες τη δυναμική της συλλογικής διαπραγμάτευσης, αφήνουν πολλά περισσότερα περιθώρια στον εργοδότη να "παίξει μπάλα"», επισημαίνει ο κ. Χάλαρης
 και συνεχίζει:



 «Τα νούμερα δείχνουν ότι έχει υπάρ&ι το τελευταίο χρονικό διάστημα αισθητή μείωση των αποδοχών του εργατικού δυναμικού της χώρας, από το οποίο ένα περίπου 9%-10% έχει δει τις αποδοχές του να μειώνονται κατά μέσο όρο 23%-24%.
Παράλληλα, η ολοένα και μεγαλύτερη στροφή προς τις ευέλικτες μορφές εργασίας, σε ποσοστό που στις νέες προσλήψεις αντιστοιχεί στο 43,8% του συνόλου των συμβάσεων είναι ένα ακόμα σημάδι που καταμαρτυρεί ότι οι ευέλικτες μορφές από χρηστικό εργαλείο, όπως τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι, έχουν γίνει σε πολλές περιπτώσεις ο δούρειος ίππος της ανασφάλιστης εργασίας.
Ειλικρινά δεν μπορώ να προβλέψω το σημείο που ενδεχόμενα κάποιοι θα ήθελαν να φτάσει το μισθολογικό κόστος γιατί η απληστία είναι μια μη ελεγχόμενη κατάσταση. 

 -Ποιες είναι οι τρεις σκέψεις που κρατήσατε μετά τις σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα; 
Πολλές οι διαπιστώσεις, πολλές οι σκέψεις. As προσπαθήσω να περιοριστώ σε τρία:
 1. «Τα προβλήματα στον κόσμο σήμερα είναι τόσο μεγάλα που δεν μπορούν να λυθούν με το επίπεδο της σκέψης που τα δημιούργησε», Αλμπερτ Αϊνστάιν.
2. «...Δεν φτάνει να κάνει ο νομοθέτης ίσες τις περιουσίες, πρέπει και να επιδιώκει τον μετριασμό... γιατί περισσότερο πρέπει να ε&σώσει τις επιθυμίες παρά τις περιουσίες και τούτο δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο εφόσον οι πολίτες διαπαιδαγωγούνται σωστά με καλούς νόμους», Αριστοτέλης («Πολιτικά», Βιβλίο 2, σ. 143)·
3. Τέλος, ένα επίπονο μάθημα και μια επώδυνη διαπίστωση είναι δυστυχώς ότι «ο Εφιάλτης υπάρχει σε κάθε εποχή».

Όλο τη δημοσίευμα στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ:


Adbox

@templatesyard

δοκιμη