Ανανέωση

Άρθρο μου στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ στις 27/3/2014 στην στήλη ΑΠΟΨΕΙΣ


Η διαχείριση της κρίσης ήταν καταλυτικό γεγονός για την υπόσταση του ΠαΣοΚ. Η με κομματική αυτοθυσία εφαρμογή μιας πολιτικής που με βίαιο τρόπο μείωνε μισθούς και συντάξεις, αύξανε ραγδαία την ανεργία και περιόριζε το κράτος πρόνοιας ήταν μια ξένη πολιτική για ένα κόμμα το οποίο εξέφραζε από την ίδρυσή του τα χαμηλά και μικρομεσαία στρώματα της κοινωνίας.
Παρ' όλα αυτά, δεν αποκηρύσσω ούτε ωραιοποιώ το ΠαΣοΚ. Αλλά δεν αποδέχομαι και την κοινωνική λήθη της πολιτικής προσφοράς του. Το ΠαΣοΚ ήταν 45%. Πολλοί από αυτούς που διαρρηγνύουν σήμερα τα ιμάτιά τους, στο 45% βρίσκονταν στον επιτελικό κορμό. Φταίει το
ΠαΣοΚ για το σήμερα. Ναι, αλλά φταίνε κι άλλοι.
Ολοι συμφωνούμε ότι υπάρχει ένας μεγάλος χώρος που περιμένει κάτι να τον εκφράσει, όχι μόνο πολιτικά αλλά και κοινωνικά. Χρειάζεται όλοι αυτοί να πειστούν ότι τα λάθη του παρελθόντος δεν θα ξαναγίνουν, ότι το εγγυώνται η αυτογνωσία, η αισιοδοξία και η θέληση για δημιουργία σήμερα και στο μέλλον.
Για το αν η Ελιά - Δημοκρατική Παράταξη καταφέρει να βγάλει καρπούς θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά θα οργωθεί το έδαφος καλλιέργειάς της και πόσο ανθεκτικός είναι ο σπόρος της. Εχει φτάσει το πλήρωμα του χρόνου, ούτως ώστε να σταματήσουμε να ετεροκαθοριζόμαστε.

Η νέα Κεντροαριστερά θα πρέπει με όραμα, τόλμη και αυτοπεποίθηση να καταθέσει το δικό της σχέδιο για την οριστική έξοδο από την κρίση στην εποχή μετά τα Μνημόνια. Το σχέδιο, όμως, αυτό δεν μπορεί να είναι υπόθεση προσωπικοτήτων. Πρέπει να γίνει υπόθεση πολλών και ειδικά των νέων που τους ζητείται να πληρώσουν το κόστος των λανθασμένων πολιτικών όλων των προηγούμενων ετών, να πληρώσουν χωρίς να έχουν οι ίδιοι πολιτικά χρέη.
Είναι καιρός και ώρα να ανοίξει ο δρόμος σε νέες φωνές, σε νέες ματιές, που δεν έχουν αλλοιωθεί από τη νομή της εξουσίας, που δεν έχουν εγκλωβιστεί σε παρελθοντικές πολιτικές, που δεν έχουν χαρακτηριστεί από την αποτυχία του πολιτικού λόγου να εκφράσει την κοινωνική συνείδηση, που δεν υπήρξαν μέρος του κέντρου λήψεως αποφάσεων που μας οδήγησε μέχρι το επώδυνο σήμερα και εξακολουθεί να προσπαθεί να μας σύρει σε ένα αβέβαιο αύριο. Νέες φωνές για να προχωρήσουμε μπροστά. Ολοι μαζί! Γιατί η Ελιά είναι ο «Δούναβης» της Κεντροαριστεράς στην πατρίδα μας

Ο Μιχάλης Χάλαρης συμμετέχει στις διεργασίες της Ελιάς ως εκπρόσωπος της κίνησης των Νέων Μεταρρυθμιστών
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Adbox

@templatesyard

δοκιμη