Δύο ανεκπλήρωτα μέτρα για αξιόπιστους ελέγχους | Άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών (24-27 /12/2202) στη σελίδα 114

Η πανδημία έχει θέσει νέα προβλήματα στους επαρκείς ελέγχους του εργασιακού περιβάλλοντος.

Την περίοδο ισχύος των έκτακτων και προσωρινών μέτρων για την αποφυγή της μετάδοσης του COVID-19, σημαντικά θέματα έχουν διαφανεί σε σχέση με την υποβάθμιση του ΣΕΠΕ.

Ειδικά στο σκέλος της ασφάλειας και υγείας της εργασίας είναι εμφανής η έλλειψη διαρκούς παροχής καθοδήγησης για την εφαρμογή ειδικών προληπτικών και προστατευτικών μέτρων (οργανωτικών και τεχνικών) για την αποτελεσματική διαχείριση του κινδύνου μόλυνσης από τον κορονοϊό COVID-19 κατά την εκτέλεση των εργασιών και για την προστασία των προσώπων στην εργασία (εργαζόμενοι, εργοδοτούμενοι, αυτοεργοδοτούμενα πρόσωπα) και άλλων προσώπων.

Ταυτοχρόνως, δύο μέτρα, που θα βοηθούσαν να αξιοποιήσει το υπουργείο Εργασίας τη νέα πραγματικότητα και να συμβαδίσει με τα νέα δεδομένα δημιουργώντας ένα συνεκτικό νομοθετικό πλαίσιο και ένα αξιόμαχο ΣΕΠΕ, παραμένουν ανεκπλήρωτα.

  Το πρώτο αφορά την ενεργοποίηση του μέτρου της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας   η οποία κρίνεται επιτακτική και μπορεί να αποδειχθεί μια ακόμη σοβαρή     μεταρρύθμιση, εντασσόμενη σε ένα ευρύτερο πλαίσιο μέτρων για τον έλεγχο της     εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας και την προστασία των εργασιακών   δικαιωμάτων.

  Άραγε γιατί υπάρχει εμφανής κωλυσιεργία και δεν προχωράει η πολιτική ηγεσία   του  Εργασίας στην εφαρμογή του νόμου, παρά τη σχετική εξαγγελία του     πρωθυπουργό στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης;

Το δεύτερο ερώτημα αφορά την ίδρυση αυτοτελούς Τμήματος Ελέγχου Τηλεργασίας στο ΣΕΠΕ το οποίο θα είναι αρμόδιο για τη διενέργεια ελέγχων και τη διαπίστωση της τήρησης των όρων της συμφωνίας για τηλεργασία και των μέτρων για την ασφάλεια και υγεία του τηλεργαζόμενου.

Οι επιταγές ενός σύγχρονου κράτους δικαίου οριοθετούν το ΣEΠΕ ως τον ακρογωνιαίο λίθο για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και την προστασία της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων.

Το ΣΕΠΕ εκ του θεσμικού ρόλου του είναι επιφορτισμένο με τον έλεγχο της αγοράς εργασίας και την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, ενεργώντας παράλληλα και προς την ενημερωτική κατεύθυνση και προς τη συμφιλιωτική.

Είναι άμεσα ορατό ότι η στελεχική ενίσχυσή του έχει παραμείνει κενό γράμμα και δεν λαμβάνονται υπόψη τα νέα δεδομένα σε σχέση με το πλήθος, το είδος και το μέγεθος των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται κατά τόπους ώστε να διαμορφωθεί η βέλτιστη δυνατή γεωγραφική διάρθρωση και στελέχωση του ΣΕΠΕ 

Τούτο είναι απόλυτα αναγκαίο διότι τη στιγμή του ελέγχου, ο Επιθεωρητής δεν μπορεί να ελέγξει ουσιαστικά αν ο εργαζόμενος έχει υποστεί οποιαδήποτε βλαπτική μεταβολή στους όρους εργασίας του και ο εργοδότης ελέγχεται μόνο τυπικά αν έχει εκπληρώσει τις γραφειοκρατικές υποχρεώσεις του.

Ως προς τις εργασιακές σχέσεις, όχι μόνο υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι που παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως χωρίς ωράριο, αλλά και ένα μεγάλο τμήμα εργαζομένων στη διανομή προϊόντων και υπηρεσιών παραμένει χωρίς σαφές πλαίσιο της εργασιακής του σχέσης. Για την πρώτη περίπτωση όπου προβλέπεται για ποσοστό 50% επί του συνόλου των εργαζομένων της επιχείρησης όπου αυτό είναι δυνατό, ανακύπτει το ερώτημα ποιος κρίνει το αν είναι δυνατό;

Ο Επιθεωρητής δεν μπορεί να αξιολογήσει κάθε πιθανή περίπτωση και το αν είναι στα όρια των αρμοδιοτήτων του τίθεται υπό αίρεση. Σύμφωνα με το άρ. 235 του ν. 4727/2020, πρόστιμο επιβάλλεται για μη υποβολή του ειδικού εντύπου στο ΕΡΓΑΝΗ, αυτό όμως είναι το διαδικαστικό μέρος. Ποιος εξασφαλίζει το ουσιαστικό μέρος; Ποιος μπορεί να ελέγξει ότι ο εργαζόμενος που δεν είναι στον χώρο εργασίας βρίσκεται σε καθεστώς εξ αποστάσεως εργασίας;

Εφόσον ο επιθεωρητής δεν μπορεί να το διαπιστώσει γιατί δεν μπορεί να εισέρχεται και να ελέγχει οικίες. Επίσης, ποιος ρυθμίζει το ωράριο στην εξ αποστάσεως εργασία; Οι περισσότεροι εργάζονται χωρίς χρονικά όρια, ενώ το συμβατικό τους οκτάωρο καταλύεται.

Τέλος, για την περίπτωση των διανομέων παραμένει ανοιχτό το ερώτημα για το είδος της εργασιακής σχέσης: εξαρτημένη εργασία ή παροχή ανεξάρτητων υπηρεσιών (πρώην τίτλος κτήσης);

ΠΗΓΗ: https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/274350_dyo-anekplirota-metra-gia-axiopistoys-eleghoys

Adbox

@templatesyard

δοκιμη