Μ. Χάλαρης: "Ράμπο" κατά της εισφοροδιαφυγής...

http://www.inews.gr/5/m-chalaris-rabo-kata-tis-eisforodiafygis.htm

12:44 14/7/2010 - Πηγή: Capital 
Συνέντευξη στον Παναγιώτη Στάθη
Ειδικό σώμα «Ράμπο» για την εισφοροδιαφυγή δημιουργείται με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που έρχεται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή. Το σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, υπό τον ειδικό γραμματέα Μιχ. Χάλαρη θα εποπτεύει πλέον τα εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα όλων των ταμείων και οργανισμών (Εθνικός Φορέας Εργασίας και Ασφάλισης). Ο  ίδιος ο επικεφαλής του μιλώντας αποκλειστικά στο Capital.gr είναι κάθετος: «Η εισφοροδιαφυγή πρέπει να παταχθεί και θα παταχθεί», λέει και αναφέρει ενδεικτικά πώς: Το πρώτο 5μηνο του 2010 έχουν επιβληθεί πρόστιμα 8 εκατομμυρίων για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, 4 εκατομμυρίων για ανασφάλιστη εργασία, ενώ μέσω της διαδικασίας εργατικής διαφοράς (χωρίς δηλαδή δίκη) έχουν επιστραφεί σε εργαζόμενους 12,2 εκατομμύρια ευρώ. Προαναγγέλλει επίσης πώς πλέον τα πρόστιμα θα καταβάλλονται αυτόματα από τον παραβάτη (χωρίς να έχει δικαίωμα αναστολής με δικαστήρια) αλλά και την τυποποίηση των προστίμων ώστε να μην εμφανίζεται το φαινόμενο «κάθε επιθεωρητής και διαφορετικό πρόστιμο για την ίδια πράξη».  


- Κύριε Χάλαρη, η νομοθετική ρύθμιση που έρχεται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή, τι αλλάζει σε σχέση με τους Επιθεωρητές Εργασίας; Δημιουργείται επί της ουσίας ένα σώμα «Ράμπο» για την εισφοροδιαφυγή; 
Ο ρόλος του Επιθεωρητή Εργασίας πρέπει σήμερα περισσότερο από ποτέ να αναβαθμιστεί, να θωρακιστεί και να διευρυνθεί κατά τρόπο τέτοιο ώστε να αποτελέσει την ασφαλιστική δικλείδα εκείνη που θα επιφέρει την απαιτούμενη εξισορρόπηση μέσα στο νέο εργασιακό περιβάλλον όπως αυτό διαμορφώνεται. Σημασία δεν έχει αν θα μας αποκαλέσουν Ράμπο ή κάπως αλλιώς. Σημασία έχει να δημιουργηθεί ένας πολυεπίπεδος μηχανισμός ο οποίος θα μπορεί να παρεμβαίνει ακαριαία και να εξουδετερώνει φαινόμενα που και την εργασιακή υπόσταση εξαθλιώνουν και την οικονομία της χώρας πλήττουν. Η εισφοροδιαφυγή πρέπει να παταχθεί και θα παταχθεί. Σε αυτό θα συμβάλλουμε και εμείς με όλες τις δυνάμεις μας και έχοντας την εξουσιοδότηση του Ελληνικού λαού.
 
- Αυτές οι αυξημένες αρμοδιότητες πιστεύετε ότι θα λειτουργήσουν αυξητικά ώστε να υπάρχουν μεγαλύτερα έσοδα για το κράτος; 
Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συγκλίνει στην άποψη ότι η καταπολέμηση της υποδόριας οικονομίας  θα επέτρεπε μεσοπρόθεσμα το μηδενισμό του δημόσιου χρέους  και θα αποτελούσε ηχηρή απάντηση στο πρόβλημα του ελλείμματος του ΑΕΠ.  Καθίσταται, συνεπώς, αυτονόητη η δέσμευση της Πολιτικής Ηγεσίας της χώρας για καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας με στόχο την πάταξη κάθε είδους έκφρασης της παραοικονομίας και της πλήρους εφαρμογής της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας. Το πρώτο πεντάμηνο του 2010 έχουν επιβληθεί πρόστιμα της τάξης των οκτώ εκατομμυρίων ευρώ μόνο για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας από το υπάρχον στελεχιακό δυναμικό και πρόστιμα της τάξης των τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ για την ανασφάλιστη εργασία, μέσα από τα μικτά κλιμάκια Σ.ΕΠ.Ε- Ε.ΥΠ.Ε.Α. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω μια βασική διαφοροποίηση της Επιθεώρησης Εργασίας σε σχέση με  τους υπόλοιπους ελεγκτικούς μηχανισμούς, που αποτελεί την αιχμή του δόρατος του έργου της, και αυτός είναι ο συμφιλιωτικός της χαρακτήρας. Συγκεκριμένα μόλις το τελευταίο διάστημα (11/2009 έως 05/2010) αποδόθηκε σε εργαζόμενους το συνολικό ποσό των 12.200.157,15 ευρώ δια της διαδικασίας της εργατικής διαφοράς. Πρόκειται περί ενός υπολογίσιμου οικονομικού μεγέθους, το οποίο εισέπραξαν οι εργαζόμενοι, αποφεύγοντας τη χρονοβόρο και πολυέξοδη δικαστική οδό. 

- Το εργασιακό-ασφαλιστικό νομοσχέδιο επιφέρει σημαντικές αλλαγές  για τους  εργαζόμενους. Ποιά μέτρα προστασίας θα λάβετε ή έχετε λάβει για την προστασία δικαιωμάτων των εργαζομένων;
 
Επιδιώκουμε να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης εργοδότη και εργαζόμενου. Η Επιθεώρηση Εργασίας εν πρώτοις, λειτουργεί ως συμβουλευτικός φορέας στο κέντρο της αγοράς εργασίας τόσο σε επίπεδο εργασιακών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων όσο και στο επίπεδο της ασφάλειας και υγείας. Ωστόσο, ως προεξάρχουσα βασική τομή για το κύρος και την αποτελεσματικότητα της εισάγαμε ήδη την υποχρεωτική καταβολή του 100% του βεβαιωμένου προστίμου από τους Επιθεωρητές Εργασίας, χωρίς να αναστέλλεται η εκτέλεση της πράξης με την άσκηση των ένδικων μέσων. Ο παραβάτης εργοδότης θα πρέπει να καταβάλλει, πλέον, το σύνολο του προστίμου στη δεδομένη χρονική στιγμή, χωρίς να το μετακυλύει σε ένα μακροπρόθεσμο ορίζοντα, με αποτέλεσμα η κύρωση να χάνει την αμεσότητα και άρα το νόημά της. Προκειμένου, να υπάρχει  η αίσθηση της δικαιοσύνης και η παντελής αναχαίτιση επιρρεπών υποκειμενικών στοιχείων, τα οποία θα μπορούσαν να υπεισέλθουν, έχουμε δρομολογήσει την τυποποίηση των προστίμων βάσει ειδικού μαθηματικού προτύπου (αλγόριθμος), στο οποίο προσμετρούνται ακόμα και οι υποκειμενικές συνιστώσες που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Το αλγοριθμικό αυτό σύστημα ολοκληρώθηκε και πρόκειται να παρουσιαστεί άμεσα. 
- Ποια είναι (βήμα-βήμα) η διαδικασία για να καταγγείλει κάποιος εργαζόμενος παραβατικότητα του εργοδότη;  
Η διαδικασία για να καταγγείλει κάποιος την παραβατικότητα του εργοδότη είναι πραγματικά πολύ απλή. Μπορεί είτε να απευθυνθεί στις κατά τόπους Επιθεωρήσεις Εργασίας και να εκθέσει το/τα προβλήματα στους Επιθεωρητές Εργασίας, ώστε οι αρμόδιοι να κάνουν τους απαραιτήτους ελέγχους και να διαπιστώσουν τις παραβάσεις, είτε να απευθυνθεί στο τηλέφωνο 15512, τη γραμμή καταγγελιών της Επιθεώρησης Εργασίας, επώνυμα  ή ανώνυμα καταγγέλλοντας την παραβατική συμπεριφορά του εργοδότη.
 
- Πως θα αντιμετωπίσετε περαιτέρω την αδήλωτη εργασία και την παραοικονομία;
 
Η πλειονότητα των αδήλωτων εργαζομένων ανήκει στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, εποχικοί, και μετανάστες), οι οποίες δεν έχουν δύναμη να διαπραγματευτούν τους όρους και τις συνθήκες της εργασίας τους. Η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου από την πρώτη στιγμή ενεργοποίησε τα μικτά κλιμάκια ελέγχου, αποτελούμενα από Επιθεωρητές Εργασίας και από στελέχη της  ΕΥΠΕΑ, προκειμένου να καταπολεμήσει τη μάστιγα της αδήλωτης εργασίας. Με τα μικτά κλιμάκια επιτυγχάνεται εξοικονόμηση πόρων και συντονισμός των συμπληρωματικών ελεγκτικών λειτουργιών των δύο υπηρεσιών.  Η επιτυχία αυτής της συνεργασίας μας έχει οδηγήσει στη μελέτη για τη δημιουργία ενός αποδοτικότερου μοντέλου διοίκησης και είμαστε ήδη πολύ κοντά στην υλοποίηση του.

Παράλληλα, προχωράμε στην απλοποίηση των διαδικασιών γνωστοποίησης μεταβολών προσωπικού των εργοδοτών (π.χ.  προσλήψεις, απολύσεις με βάση τα οριζόμενα στο Ν.3846/2010) μέσω της  αλλαγής από τη χειρόγραφη  σε ηλεκτρονική  υποβολή των απαραίτητων εντύπων καθώς και την ουσιαστική διαχείριση  της πληροφορίας για την έκδοση εμπεριστατωμένων στατιστικών αποτελεσμάτων και αποφάσεων. Το Πληροφοριακό Σύστημα για την Καταγραφή Νέας Επιδότησης Τακτικής Ανεργίας από τον ΟΑΕΔ και της εξυπηρέτησης Εργαζομένων και Επιχειρήσεων από την Επιθεώρηση Εργασίας θα καταστήσει δυνατή τη σύνδεση αυτών, ώστε οι λειτουργικές δυνατότητες του συστήματος να συντελέσουν   στη:
- Δημιουργία μητρώου εργοδοτών και εργαζομένων
- Καταγραφή μεταβολών της εργασιακής κατάστασης των εργαζομένων
- Παρακολούθηση της υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων 

Για να επιτευχθεί αυτό έχουν δρομολογηθεί μια σειρά ενεργειών θεσμικού και διοικητικού χαρακτήρα, αλλά και τεχνικών προσαρμογών στο υπάρχον πληροφοριακό σύστημα.
Adbox

@templatesyard

δοκιμη