Υγεία & Ασφάλεια στην εργασία - Εφαρμογή στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας

Από τη θέση του Ειδικού Γραμματέα της Επιθεώρησης Εργασίας, σας καλωσορίζω στη σημερινή εκδήλωση, που από κοινού αποφασίσαμε να συνδιοργανώσουμε με την ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ, μια εκδήλωση - ημερίδα με θέμα την ασφάλεια και υγεία στην εργασία – εφαρμογή στο δίκτυο διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας.
...τελικά, μόνο πολλοί μαζί μπορούμε να αλλάξουμε κατεστημένες λογικές, κατεστημένες νοοτροπίες. Και αυτό χρειαζόμαστε. Ειδικά και γενικά.

Από τη θέση του Ειδικού Γραμματέα της Επιθεώρησης Εργασίας, σας καλωσορίζω στη σημερινή εκδήλωση, που από κοινού αποφασίσαμε να συνδιοργανώσουμε με την ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ, μια εκδήλωση - ημερίδα με θέμα την ασφάλεια και υγεία στην εργασία – εφαρμογή στο δίκτυο διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο εντοπισμός της αναγκαιότητας να ασχοληθούμε με το εν λόγω αντικείμενο ήταν εύκολος, καθώς η επικινδυνότητα γύρω από το συγκεκριμένο επάγγελμα είναι γνωστή και επιβεβαιωμένη, δυστυχώς από τα νούμερα.
Ενδεικτικά  να αναφέρουμε ότι το 2011 σημειώθηκαν 157 ατυχήματα στον κλάδο της παραγωγής, μετάδοσης και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, που αν και πολύ λιγότερα συγκριτικά με προηγούμενα έτη (πχ το 2009 τα ατυχήματα ήταν 183), παραμένουν ένα πολύ μεγάλο «αγκάθι».
Βέβαια, το να εντοπίζει κανείς ένα πρόβλημα, ένα «αγκάθι» είναι μόνο το πρώτο βήμα. Σημαντικό ναι μεν, αλλά άνευ σημασίας αν δεν υποστηριχθεί εν συνεχεία από δράσεις και κυρίως από προληπτικές δράσεις.
Για εμάς, την Επιθεώρηση Εργασίας, η πρώτιστη δράση είναι η ενίσχυση του ελεγκτικού μας ρόλου, κάτι που, επίσης, δείχνουν τα νούμερα. Έτσι, ενώ το 2008 οι έλεγχοί μας στο συγκεκριμένο αντικείμενο ήταν 68 – συμπεριλαμβανομένων περισσοτέρων κλάδων και υποκατηγοριών - το 2011 οι έλεγχοι που διενεργήθησαν ανήλθαν στους 186.
Και φυσικά αριθμός ελέγχων και αριθμός ατυχημάτων είναι αντιστρόφως ανάλογα μεγέθη. Όσο περισσότεροι έλεγχοι, τόσο λιγότερα ατυχήματα.
Βεβαίως, οι δράσεις δεν εξαντλούνται στους ελέγχους, καθώς, ας μην αυταπατόμαστε, ποτέ δεν θα είναι αρκετοί για να αποτρέψουν κάθε κίνδυνο. Αυτό που αποτελεί μακροχρόνια επένδυση είναι η σωστή και πλήρης ενημέρωση. Η ευαισθητοποίηση. Η αλλαγή σκεπτικού. Η αλλαγή νοοτροπίας.  
Έτσι, λοιπόν, με αυτό το σκεπτικό, βρισκόμαστε όλοι σήμερα εδώ για να ενημερωθούμε και να ευαισθητοποιηθούμε σχετικά με το πώς μπορούμε να προστατεύσουμε καλύτερα αυτό το επάγγελμα, που ομολογουμένως ανήκει στις ζώνες υψηλής επικινδυνότητας  και να προλάβουμε, κατά το δυνατό, μια σειρά δυσάρεστων και αρνητικών εξελίξεων.
Αυτό που πρέπει να έχουμε όλοι πάντα στο μυαλό μας είναι ότι σε κάθε επάγγελμα, σε κάθε λειτούργημα, πρώτος πυλώνας για ανάπτυξη και πρόοδο είναι η ύπαρξη ασφάλειας και υγείας.
Αν δεν εξασφαλίσουμε πρώτα απ’ όλα τις ικανές συνθήκες, ώστε ο εργαζόμενος να είναι και να νιώθει ασφαλής, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε επόμενες προσδοκίες, όπως αυτή της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας. 
Αυτό είναι το αυτονόητο! Δυστυχώς, όμως - πάντοτε ίσχυε αυτό, αλλά ιδιαίτερα στις μέρες μας κάνει θραύση - το αυτονόητο υποχωρεί πολλές φορές και παγιδεύεται σε μια ασφυκτική καθημερινότητα που επιζητά απλώς να βγει η δουλειά, χωρίς να νοιαζόμαστε για τις… «παράπλευρες απώλειες».
Σ’ αυτή την κατηφόρα το ΣΕΠΕ ήταν και θα παραμείνει ένα φρένο. Με την παρουσία του στους χώρους εργασίας, με το ελεγκτικό του έργο, με τον συμβουλευτικό του χαρακτήρα και με κυρίαρχη πάντα την ιπποκράτεια φιλοσοφία ότι το προλαμβάνειν κρείττον εστί του θεραπεύειν, φιλοδοξεί να καταστεί ο κυρίαρχος πυλώνας επιβολής ενός νέου σκεπτικού, που βάζει την ασφάλεια και την υγεία στο επίκεντρο του εργασιακού ενδιαφέροντος.
Η σημερινή ημερίδα εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της εκστρατείας μας που έχει στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση, την πρόληψη στους χώρους εργασίας.
Δεν πρόκειται ποτέ να κουραστούμε να εκπέμπουμε προς όλες τις κατευθύνσεις και με όλους τους δυνατούς τρόπους το μήνυμά μας, που είναι η δυνατότητα παροχής σε όλους μιας αξιοπρεπούς εργασιακής κατάστασης με την ασφάλεια και την υγεία στον εργασιακό χώρο ως προαπαιτούμενο δεδομένο.
Κλείνοντας, θα ήθελα και από μικροφώνου να ευχαριστήσω όλους όσοι κοπίασαν για τη σημερινή ημερίδα, όχι μόνο για το αποτέλεσμα, αλλά και γιατί στο πρόσωπό τους αναγνωρίζω συνοδοιπόρους με τις ίδιες αγωνίες και τους ίδιους στόχους, τα ίδια οράματα.
Να ευχαριστήσω, επίσης, και όλους εσάς που με την παρουσία σας και το ενδιαφέρον σας στηρίζετε τέτοιου είδους προσπάθειες.
Γιατί, τελικά, μόνο πολλοί μαζί μπορούμε να αλλάξουμε κατεστημένες λογικές, κατεστημένες νοοτροπίες. Και αυτό χρειαζόμαστε. Ειδικά και γενικά.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας!
Adbox

@templatesyard

δοκιμη